eppusaarela

Alkoholipolitiikkaan ei usko raitis erkkikään

Keskusta julkisti vaaliohjelmansa, jossa vaaditaan keskioluen siirtämistä alkoon. Idea ei ole uusi vaan pitkin viime vuotta eri puolueiden edustajat heittelivät ideoita alkoholin myynnin, ostamisen ja käytön sääntelyn lisäämiseksi.

Kaikilla on sama julkilausuttu tarkoitus: alkoholin käytöstä seuraavien haittojen kustannuksia tulee vähentää ja tilastot kertovat, että saatavuuden vaikeuttaminen on toimiva keino. 

Tähän tieto sitten jääkin ja samalla seurauksena on hirvittävä väärinymmärrys niistä syistä, jotka aiheuttavat alkoholin juomiseen yhdistettäviä haittoja. 

Tilastot ovat väärinymmärryksen tärkein syy. Tilastoissa puhutaan nimittäin alkoholikuolemista tarkoittaen kuolemia, joissa alkoholi on ollut jotenkin välillisesti tai suoraan osallisena. Näin luodaan illuusio, että alkoholi aiheuttaa kuolemia, vaikka tilastot eivät sellaista kerro.

Toinen tilastoihin liittyvä ongelma on kokonaiskulutus. Aina uudelleen joku argumentoi, että suomalaiset juovat liikaa. Alkoholinkäytön kokonaiskulutus on eurooppalaisittain keskikastia ja Suomi on kokonaiskulutuksessa jäljessä sellaisia maita, joissa alkoholin sääntely on vähäisempää. 

Kokonaiskulutukseen keskittyminen on ongelma siksi, että alkoholia ei käytetä tasaisesti ihmisten kesken vaan tilastosta riippuen noin 10 - 15% kaikista suomalaisista juo 50% kaikesta alkoholista. Tämän lisäksi nuorten juominen vähenee kaiken aikaa.

Kolmas väärinymmärtämiseen liittyvä ongelma on alkoholikulttuuri. Kun on keksitty, että suomalaiset juovat humalahakuisesti, tästä päätellään, että humalahakuisuus aiheuttaa alkoholinkäytön ongelmat. Tilastojen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa vaan alkoholinkäyttötavasta riippumatta alkoholiin liittyvät ongelmat jakautuvat vahvasti ryhmien kesken. Kerralla yhtä paljon juovien kesken, alimman koulutusasteen edustajat joutuvat sairaalahoitoon 70 kertaa todennäköisemmin kuin ylimmän koulutusluokan edustajat. 


Neljäs väärinymmärtämistä aiheuttava ongelma on suomalaisen alkoholinkäytön ajatteleminen muuttumattomana. Alkoholikulttuurin tai asenteiden muutoksesta saatetaan puhua, mutta silti lopulta päädytään siihen, että alkoholinkäytön tapoja on liian hankalaa ja hidasta muuttaa. Parempi vain näperrellä saatavuuden kanssa, kun muutakaan ei voi tehdä.

Alkoholipolitiikka ei muutu ennen kuin väärinymmärrykset loppuvat ja alkoholikäyttöä aletaan ajatella jatkuvasti muuttuvana kulttuurina, johon vaikuttaa kaikki muut asiat työelämästä perhe-elämään sekä sukupuoli- ja tunnekulttuurin asti.

Tällä hetkellä alkoholinkäyttö yritetään pitää tiukasti erossa kaikesta muusta elämästä sillä seurauksella, että sen käyttöä ei osata ajatella osana jokapäiväistä elämää. Se on virhe, koska alkoholin jokapäiväistämisellä voidaan vaikuttaa eniten ja parhaiten alkoholikulttuuriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hyvä uutinen kaikille tahoille, jotka haluavat keskiolutta Alkoon. Alkosta saa jo ostaa keppanaa.

Tuosta alkoholikuolemasta.

Toimin itse Hautausurakoitsijana ja joka kolmas kenet arkkuun laitan on kuoleman ennenaikaisena syynä alkoholi.

Tämä on mielestäni virallisemapaa tilastoa kuin viralliset tilastot.

Toimituksen poiminnat